5 Films die iedere ondernemer moet zien

19/3/2021
4
minuten

Samantha Bos

Marketing Manager
Qeld

Op zoek naar tips voor ondernemen? Laat die managementboeken en vakliteratuur een keer links liggen en zet lekker een film aan! Wij hebben 5 films op een rij gezet die zowel entertaining als leerzaam zijn...

Oké, de ene is misschien iets leerzamer dan de andere, maar we weten zeker dat er raakvlakken zullen zijn met je eigen onderneming... Van inspirerende start-ups tot de waanzin van Wall Street: dit zijn Qeld's favoriete films die iedere ondernemer moet zien:

1. The Wolf of Wall Street (2013)

Tsja, we kunnen niet anders dan beginnen met één van de populairste films over ondernemen: The Wolf of Wall Street. Dit waargebeurde verhaal volgt Jordan Belfort, een ondernemer die een fortuin bij elkaar sprokkelde met fraudulente aandelenhandel. Nee, we suggereren niet dat je Belfort’s slechte voorbeeld moet volgen, maar de film geeft wel een bijzonder inkijkje in hoe geld mensen kan manipuleren, motiveren en - uiteindelijk - ruïneren. De film van Martin Scorsese volgt Belfort van beginnende ondernemer to ultieme geldwolf. Leonardo DiCaprio speelt de hoofdrol, met fijne bijrollen van Margot Robbie en Jonah Hill. 

2. The Social Network (2010)

Nog een must-see voor iedere ambitieuze ondernemer: The Social Network. De film focust op het prille begin van Facebook en de uitdagingen die op Mark Zuckerberg’s pad kwamen. De film zit vol lessen over het ondernemerschap, van hard werken tot het belang van ethiek. We durven te wedden dat je iets opsteekt van The Social Network en Zuckerberg’s ultieme drive om zijn bedrijf tot een success te maken (zelfs als dat hem vriendschappen kost). Of moeten we zeggen: iets opsteekt over wat je absoluut niet moet doen als je vrienden wilt overhouden? Plus, zelfs als je niets leert van The Social Network, weten we zeker dat je je 2 uur lang prima zult vermaken. 

3. The Big Short (2015)

The Big Short is een entertaining film met een serieus onderwerp: de Amerikaanse financiële crisis in 2007-2008. Een stagnerende huizenmarkt, een kredietzeepbel: het klinkt niet enorm spannend, maar wij zaten bij deze film op het puntje van onze stoel. Juist dat het verhaal waargebeurd is, maakt het allemaal des te schokkender.

Misschien leer je niet veel ‘do's’, maar des te meer ‘don'ts’: hoe je niet met cijfers moet sjoemelen en realistisch moet blijven over krediet. Als het onderwerp je nog niet heeft overtuigd, misschien doet de killer-cast dat wel: Christian Bale, Steve Carell, Ryan Gosling en Brad Pitt. 

4. Moneyball (2011)

Moneyball was geen enorme kaskraker toen deze film in 2011 uitkwam, maar bij ons staat hij absoluut in de top 5 filmtitels voor ondernemers. Het verhaal volgt Oakland Athletics, een honkbalclub in Amerika, waar alle sterspelers worden weggekocht. Manager Billy Beane, gespeeld door Brad Pitt, moet hierdoor noodgedwongen het roer omgooien. Zijn tactiek is controversieel, innovatief en verrassend effectief: hij gebruikt speciale computeranalyses en -algoritmes om potentiële nieuwe spelers te toetsen. Zo kan hij ‘goedkope’ spelers met enorme potentie binnen halen, zonder de jackpot te betalen.  

Zelfs als je niets om honkbal geeft, is de film een aanrader. Het verhaal zit vol met slimme ondernemerslessen, bijvoorbeeld hoe je met een klein budget evengoed grootse dingen kunt bereiken. Tevens ligt er een focus op je onderscheiden van de concurrentie en een gat in de markt vinden: iets waar iedere ondernemer, ongeacht de branche, mee te maken heeft. Teamspirit, een feel-good factor en een sterke cast: Moneyball is een prima film voor een zondagmiddag in lockdown. 

5. Steve Jobs (2015)

Steve Jobs is een fascinerende film over het leven van de man die Apple op de kaart zette. De film beschrijft een periode van 15 jaar (1984 tot 1998) en volgt Jobs van het prille begin tot de lancering van de iconische iMac. Behalve een persoonlijk portret, is de film ook een interessante binnenkijker in de digitale revolutie van de jaren ‘80 en ‘90. In Steve Jobs staat innovatie voorop, maar ook de stress, spanning en tegenslagen die gepaard gaan met ondernemerschap komen aan bod. De hoofdrol is voor Michael Fassbender, die een overtuigende Jobs neerzet, in uiteraard zijn iconische zwarte coltrui. Vermakelijk, informerend en leerzaam: Steve Jobs is 122 minuten goed besteed. 

Inspireren deze films jou om het roer om te gooien en te investeren in de toekomst van je onderneming? Qeld kan je helpen met de financiering om te innoveren, investeren en/of groeien. Vraag vrijblijvend een offerte voor een zakelijke lening aan en ontdek jouw mogelijkheden! 


Related posts

No items found.

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil
mTagManagerNlNl