Ben jij als ondernemer verplicht om coronasteun terug te betalen?


Heb jij tijdens de coronacrisis een beroep gedaan op steunregelingen zoals de TVL, NOW of Tozo? Dan kan het zijn dat je binnenkort deze coronasteun aan de overheid moet terugbetalen! Qeld zet de belangrijkste feiten over de aankomende terugbetaalplicht op een rij:
De beknopte achtergrondinfo:
Het demissionair kabinet is per 1 oktober 2021 gestopt met coronasteun aan ondernemers. Het einde van het steunpakket betekent niet alleen het wegvallen van de TVL-, NOW- en Tozo-regelingen, maar ook het invoeren van een terugbetaalplicht. Ben jij de overheid geld verschuldigd? Dat hangt af van het type steun dat je hebt ontvangen, vanuit welke overheidsinstantie je geld ontving en hoeveel omzet je hebt gedraaid.
De belangrijkste punten omtrent terugbetalen:
Wie moet de ontvangen coronasteun terugbetalen?
Of jij coronasteun moet terugbetalen, hangt af van diverse factoren, zoals van welke instantie je de steun hebt ontvangen. Je kunt o.a. een terugbetaalplicht hebben indien:
- Jouw bedrijf meer omzet heeft gedraaid dan je had verwacht
Heb je, tegen verwachting in, plots een paar hele goede zomermaanden gedraaid - en had je daar niet op gerekend bij het aanvragen van coronasteun? Dan moet je waarschijnlijk een deel van de ontvangen steun terugbetalen. De organisatie die jouw steun heeft uitbetaald, bijvoorbeeld de gemeente, berekent na iedere aanvraagperiode of je ‘teveel’ steun hebt ontvangen, op basis van jouw omzet.
De laatste aanvraagperiode voor de TVL, NOW en Tozo eindigde 30 september, dus als je recent gebruik hebt gemaakt van één van deze regelingen - en jouw bedrijf beter presteerde van verwacht - kan het zijn dat je binnenkort een rekening ontvangt voor het ‘overschot’ aan steun dat je hebt ontvangen.
- Het geld dat je hebt ontvangen, een lening van de overheid was
Heb jij gebruik gemaakt van een overbruggingslening, zoals de Kleine Kredieten Corona garantieregeling (KKC) of de Tozo-bedrijfskapitaal-regeling? Dan moet je deze lening terugbetalen aan de overheid. De bovengenoemde regelingen zijn geen schenkingen, maar krediet dat je momenteel verschuldigd bent aan de overheid.
Let op: bij een krediet zoals een KKC-lening ben je verplicht om niet alleen de volledige lening terug te betalen, maar ook de rente en eventuele andere kosten. Ook goed om te weten: een lening via de Kleine Kredieten Corona garantieregeling (KKC) is niet automatisch boetevrij af te lossen, maar dit hangt af van de voorwaarden van de bank waar je de lening hebt afgesloten. Check daarom goed de voorwaarden van je krediet, zodat je niet verrast wordt door verborgen kosten of boetes.
De terugbetaalplicht per steunregeling
De TVL-regeling en terugbetaalplicht
In de meeste gevallen is de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL-regeling) een belastingvrije gift. Dat gezegd hebbende, als je meer omzet hebt gedraaid dan verwacht, kan de overheid je wel verplichten tot terugbetaling. Hoeveel je precies moet terugbetalen, hangt af van je omzet, maar als je minder dan 30% omzetverlies hebt gehad in de periode dat je TVL-steun ontving, moet je het gehele bedrag terugbetalen.
Hoe krijg je te horen of je geld via de TVL-regeling moet terugbetalen?
Als je verplicht bent tot terugbetaling van geld dat je hebt ontvangen via de TVL, krijg je hier via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) bericht van in een vaststellingsbrief. Deze brief wordt na iedere aanvraagperiode verstuurd, dus voor steun tot 30 september kan deze binnenkort op je deurmat vallen… Kun je het geld momenteel niet terugbetalen? Dan kun je met de RVO een betalingsregeling treffen.
Lees hier meer over het terugbetalen van TVL-steun.
De NOW-regeling en terugbetaalplicht
De tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) w as een subsidie bedoeld om werknemers door te kunnen betalen bij omzetverlies gedurende de coronacrisis. Na een aanvraag ontvingen ondernemers een voorschot, welke gebruikt kon worden voor salarissen. De voorwaarde van de NOW is dat je minimaal 20% omzetverlies leed. Vergelijkbaar met de TVL wordt na iedere aanvraagperiode een definitieve berekening gemaakt. Heb je minder omzetverlies geleden dan verwacht, maar wel in de periode geld via de NOW ontvangen? Dan moet je het verschil, of het volledige bedrag, aan het UWV terugbetalen.
Hoe krijg je te horen of je geld via de NOW-regeling moet terugbetalen?
Je ontvangt bericht van het UWV als je, volgens de definitieve berekening na de aanvraagperiode, geld moet terugbetalen. Je hebt de optie om het bedrag in één keer terug te betalen aan het UWV of hiervoor een speciale betalingsregeling aan te vragen.
Lees hier meer over het terugbetalen van NOW-steun.
De Tozo-regeling en terugbetaalplicht
De Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) bestaat uit 2 verschillende regelingen: een uitkering voor inkomensondersteuning en een lening voor bedrijfskapitaal. De uitkering voor inkomensondersteuning hoef je in de meeste gevallen niet terug te betalen, tenzij je meer hebt verdient dan het sociaal minimum. Heb je bijvoorbeeld de laatste maanden van het jaar weer voldoende inkomen gehad, maar voor de periode wel de volle Tozo-uitkering ontvangen, dan betaal je het verschil terug.
De Tozo-lening voor bedrijfskapitaal moet je wel altijd terugbetalen. Je krijgt hiervoor 5 jaar de tijd en dit wordt geregeld via de gemeente. Vanaf 1 januari 2022 geldt er een rentetarief van 2% op het krediet dat je volgens de Tozo-regeling betreffende een lening voor bedrijfskapitaal verschuldigd bent.
Lees hier meer over het terugbetalen van Tozo-steun.
De TONK-regeling en terugbetaalplicht
De Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) was een regeling om ondernemers te helpen woonlasten te dekken, bijvoorbeeld als je door de coronacrisis de huur of hypotheek niet meer kon betalen. De uitvoering van de TONK (en het bepalen van de hoogte van de vergoeding) lag bij de gemeente. In de meeste gevallen mag je de TONK-uitkering houden, echter, deze beslissing ligt uiteindelijk bij de lokale gemeente en in sommige gevallen is de TONK een lening, geen uitkering.
Heb jij gebruik gemaakt van de TONK-regeling? Dan heb je, als het goed is, vooraf afspraken met de gemeente gemaakt of je moet terugbetalen en wanneer je eventueel gaat terugbetalen. Je gaat vervolgens het openstaande leenbedrag aflossen volgens de betalingsregeling die je hiervoor met de gemeente hebt getroffen.
Weet je niet of je jouw ontvangen TONK-uitkering moet terugbetalen of wat jouw persoonlijke betaalplan is? Neem dan contact op met de gemeente die jouw TONK-vergoeding heeft uitbetaald, zodat je niet voor ongewenste verrassingen komt te staan als er een plots een aanmaning door de brievenbus komt!
Meer info over de terugbetaalplicht van steunregelingen vind je via de website van het Ondernemersplein. Klik hier om deze in een nieuw tabblad te openen.
Lees hier meer over het terugbetalen van TONK-steun.
Terugbetaalplicht Belastingdienst
Naast het terugbetalen van steunregelingen kun je mogelijk ook een terugbetaalplicht hebben bij de Belastingdienst - indien je gebruik hebt gemaakt van uitstel belasting tijdens de coronacrisis. Je leest meer over dit onderwerp in ons Qeld-blog hier:
'De Belastingdienst begint weer met het versturen van betalingsherinneringen en aanmaningen’.
Een zakelijke lening om aan je terugbetaalplicht te voldoen
Moet jij als ondernemer geld terugbetalen aan de overheid? Dan kun je ook een zakelijke lening aanvragen om in één keer aan je betaalplicht bij de Belastingdienst, gemeente of overheidsinstantie te voldoen. Het voordeel is dat je op deze manier je krediet bij meerdere instanties kunt aflossen en slechts een simpele lening overhoud, met flexibele voorwaarden.
Zo kun je een bedrijfslening bij Qeld op ieder moment boetevrij aflossen, zodat je alleen betaalt zolang je de lening nodig hebt. Daarnaast kun je een deel van de lening ook gebruiken om te investeren in jouw onderneming, bijvoorbeeld voor aanschaf van nieuwe machines, een leaseauto of andere bedrijfsmiddelen.
Wil je meer weten over wat jouw leenmogelijkheden zijn via Qeld? Vraag dan vandaag een gratis, vrijblijvende offerte aan en we komen spoedig bij je terug met een mogelijk aanbod! Ga je akkoord met ons aanbod? Dan maken we het geld nog dezelfde dag naar je over, zodat jij je terugbetaalplicht aan de overheid direct kan voldoen.
Ben je al bestaande klant bij Qeld?
Heb jij als ondernemer al een lopende zakelijke lening voor jouw bedrijf bij Qeld? Dan kun je ook gebruikmaken van de optie om je krediet te verhogen, mocht je extra geld nodig hebben om aan je terugbetaalplicht te voldoen. Je kunt, na 3 betalingen, vrijblijvend een leningverhoging van je zakelijke lening aanvragen via het Mijn Pagina-klantenportaal.
Ons team neemt je aanvraag voor een zakelijke lening direct in behandeling en komt spoedig bij je terug om de opties te bespreken.