Pas op voor digitale oplichting: Nep KVK-mails in omloop

18/7/2022
4
minuten

Samantha Bos

Marketing Manager
Qeld

Ondernemers opgelet: de Kamer van Koophandel waarschuwt momenteel voor diverse nep-mails die rondgaan. Via deze phishingmails proberen hackers je gegevens te stelen en kun je slachtoffer worden van digitale oplichting. Hoe kun je deze e-mails herkennen? Qeld zet hieronder een paar actuele voorbeelden op een rij: 

De Kamer van Koophandel schrijft het volgende over de nep-mails in omloop:  ‘Op dit moment gaan er phishing emails rond, over onder andere opnieuw identificeren, UBO en/of een digitale sleutel die verouderd zou zijn. Deze phishing emails, een vorm van digitale oplichting, is niet afkomstig van KVK.’ 

Voorbeelden nep-mails/phishing e-mails van de KVK

Twee voorbeelden van deze phishingmails, momenteel in omloop, zie je onderstaand: 

Voorbeeld 1:

KVK waarschuwt voor phishing e-mails - 2022

Voorbeeld 2:

KVK waarschuwt voor phishing e-mails - voorbeeld 2 - 2022

Heb je één van de bovenstaande nep-mails ontvangen? Help de KVK dan om deze op te sporen en stuur de e-mail door naar valse-email@kvk.nl, zodat andere ondernemers geen slachtoffer worden van phishing!  

Welke e-mails van de KVK kan ik wel vertrouwen?

We raden je aan om altijd kritisch te zijn bij het openen van e-mails van partijen als de KVK, omdat cybercriminelen juist proberen om dit soort betrouwbare organisaties te imiteren om jou in de val te lokken. Dit soort mails kun je van de KVK verwachten: 

- Serviceberichten

- Nieuwsbrieven

Heb je een nieuwsbrief of servicebericht van de KVK ontvangen? Controleer dan nauwkeurig of het verzonden is vanuit een e-mailadres eindigend met:

  • @e.kvk.nl
  • @kvk.nl

- Update over digitale wijziging (meerdere personen) 

Heb je op de website van de Kamer van Koophandel digitaal een wijziging doorgegeven, waar meerdere personen digitaal voor moeten tekenen? Dan ontvangen deze betrokkenen een e-mailbericht van de KVK, verzonden van het volgende mailadres:

- Facturen 

Heb je een digitale factuur van KVK ontvangen en wil je controleren of deze factuur klopt?

De juiste gegevens op de factuur moeten zijn:

  • Afzender: Kamer van Koophandel, Sint Jacobsstraat 300, Postbus 48, 3500 AA Utrecht
  • Rekeningnummer: IBAN NL31DEUT0319810577 (Deutsche Bank in Amsterdam) m.i.v. 11 april 2016
  • BIC: DEUTNL2A
  • KVK-nr: 59581883
  • Btw-nummer: NL823807071B01

Meer informatie over het controleren van de echtheid van facturen vind je hier. Twijfel je over de legitimiteit van een factuur? Neem dan contact op met de KVK via debiteurenefacturatie@kvk.nl

- Uitnodiging voor deelname onderzoek

De Kamer van Koophandel stuurt regelmatig uitnodigingen voor (online) onderzoeken, bijvoorbeeld om te toetsen hoe tevreden je bent met de service van de KVK of hoe je over bepaalde thema’s denkt.

Heb jij per e-mail een uitnodiging ontvangen om deel te nemen aan een onderzoek van de KVK? Controleer dan zorgvuldig of deze uitnodiging verzonden is vanaf een e-mailadres eindigend met:

  • @e.kvk.nl
  • @onderzoek.kvk.nl
  • @ondernemerspanel.kvk.nl

Let op: de KVK gebruikt ook het e-mailadres KVKonderzoek@dvjresearchgroup.com voor een klantonderzoek dat ieder kwartaal wordt uitgevoerd door het onafhankelijke onderzoeksbureau DVJ Insights.

Neem contact op met de KVK bij twijfels over nep-email

Heb je een ander type e-mail ontvangen van de Kamer van Koophandel en twijfel je over de echtheid van de mail? Dan raadt de KVK je aan om even telefonisch contact op te nemen via 088 585 1585, zodat een medewerker je verder kan adviseren - en jij hopelijk geen slachtoffer wordt van digitale oplichting.

Je kunt ook altijd melding maken van mogelijke nep-mails door de e-mail in kwestie door te sturen naar de KVK via valse-email@kvk.nl

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil
mTagManagerNlNl