Zo bespaar jij als ondernemer op jouw energierekening

24/11/2021
7
minuten

Samantha Bos

Marketing Manager
Qeld

De stijgende energieprijzen in Nederland veroorzaken niet alleen energiearmoede bij huishoudens, maar raken ook ondernemers hard. Van de verwarming van een bedrijfspand tot aan energieconsumptie in productieprocessen: jouw energieverbruik kan plots een enorme financiële last worden. Qeld deelt daarom 5 tips om te besparen op jouw energierekening voor een kostenefficiënte toekomst! 

  • Isoleer jouw bedrijfspand
  • Switch naar led-verlichting en/of energiezuinige tl-verlichting
  • Stop onnodig energieverbruik
  • Vernieuw je thermostaat en cv-ketel
  • Investeer in zonnepanelen

Oorzaken stijging energieprijzen

Even om ons geheugen op te frissen: wat zijn volgens experts ook alweer de oorzaken van de extreme stijging in energieprijzen? 

  • De gaswinning in Groningen is aanzienlijk verminderd, waardoor Nederland meer afhankelijk is geworden van (buitenlandse) leveranciers.
  • Rusland, onze grootste leverancier, is minder gas gaan leveren. Daarnaast is de nieuwe gaspijpleiding Nord Stream 2, die ons mogelijk van extra gas gaat voorzien, nog niet in gebruik genomen. 
  • Een koud voorjaar had tot gevolg dat de gasbergingen leger dan standaard waren, waardoor deze dit najaar minder zijn gevuld en er minder ‘voorraad’ beschikbaar is.
  • De toegenomen vraag naar vloeibaar gas in Azië en bereidheid er meer voor te betalen, zorgt ervoor dat er meer voorraad die kant op gaat.
  • Het heeft minder gewaaid in de afgelopen maanden, waardoor er ook minder windenergie beschikbaar is. 
  • Door het klimaatakkoord zijn er meer kolencentrales en kerncentrales in Europa gesloten, wat resulteert in een grotere vraag naar gas (en wat zodoende de energieprijzen verder omhoog stuwt). 


Qeld’s tips om op jouw energierekening te besparen

Isoleer jouw bedrijfspand

Investeren in de isolatie van je bedrijfspand, winkelruimte en/of kantoor is een belangrijke, maar ook kostbare stap om op je energierekening te besparen. Een goed geïsoleerd pand houdt warmte binnen en kou buiten en kan gemiddeld al 30% schelen op je maandelijkse energierekening. Als je wilt investeren in de isolering van jouw pand, dan zijn dit 4 opties om te overwegen:

Dak: door het dak van een bedrijfspand voldoende te isoleren, kun je tot 25% meer warmte binnenhouden. 

Muur: Door de spouw van een buitenmuur beter te isoleren, kun je voorkomen dat warmte via de muren naar buiten ‘vloeit’. 

Vloer: Een goed geïsoleerde vloer houdt niet alleen warmte binnen, maar biedt ook bescherming tegen optrekkend vocht en beschermt je fundering. 

Ramen: Oudere bedrijfspanden met enkel glas slurpen energie, maar ook standaard dubbelzijdig glas is niet altijd optimaal isolerend. Alternatieven zijn HR++ glas, triple glas en vacuümglas. HR++ is is dubbelglas met een coating en een isolerend gas tussen de platen. Triple glas bestaat uit 3 glasplaten met een coating en vacuümglas is dubbel glas met extra isolerende eigenschappen. Alledrie deze opties zijn een upgrade van standaard dubbelglas en helpen mee om warmte binnen, en kou buiten, te houden.

Voor huurders

Huur je jouw bedrijfspand? Dan ben je, in de meeste gevallen, afhankelijk van de verhuurder/eigenaar om te investeren in isolatie. Ga het gesprek met de verhuurder aan en verken de opties, allicht is de verhuurder ook bereid te investeren in het pand - gezien verduurzaming ook de waarde van een pand ten goede kan komen. Wie niet waagt, wie niet wint - of in dit geval: bespaart. 

Switch naar led-verlichting en/of energiezuinige TL-verlichting

Een eenvoudige en redelijk betaalbare manier om snel te besparen op je energieverbruik is door de switch te maken naar led-verlichting en energiezuinige TL-verlichting. Was led-verlichting vroeger nog vrij klinisch en fel (denk: ziekenhuisverlichting), tegenwoordig zijn er honderden kleuropties, waardoor je precies dezelfde sfeer kunt creëren als je momenteel hebt in jouw winkel, restaurant, kantoor, etc. 

Pak ook verouderde TL-verlichting aan!

Vergeet niet om ook je verouderde tl-verlichting in andere bedrijfsruimtes, zoals het magazijn of de bedrijfskeuken, aan te pakken. Er zijn slimme, energiezuinige tl-balken op de markt die tot 85% minder energie verbruiken, waardoor je (in de meeste gevallen) al binnen 12 maanden je investering kunt terugverdienen. 

Stop onnodig energieverbruik

Ja, we weten dat dit punt wel erg voor de hand ligt, maar veel ondernemers realiseren zich vaak niet hoeveel onnodig energieverbruik ze binnen hun bedrijf hebben. Voorbeelden? Een lamp die je vergeet uit te doen, een laptop die op standby-stand blijft sluimeren, etc. Een keer een lamp vergeten gaat niet een enorm verschil maken, maar als je dit een paar keer per week doet, kan het op jaarbasis toch een verschil maken in je energierekening. 

Koop een veegschakelaar

Een slimme tip is om te investeren in een veegschakelaar. Met een veegschakelaar kun je alle apparaten en/of verlichting - aangesloten op de schakelaar - in één keer aan en uit zetten. Op deze manier is het tegengaan van onnodig energieverbruik slechts een druk op de knop: slim. 

Vernieuw je thermostaat en cv-ketel

Een ‘slimme’ thermostaat en een betere cv-ketel kunnen je helpen jouw energierekening te verlagen. Een slimme thermostaat past de verwarming aan op basis van jouw ritme, waardoor je buiten werkuren niet onnodig je pand verwarmt. Daarnaast kun je deze veelal vanaf je telefoon bedienen, wat je tevens extra inzicht geeft in je energieverbruik en je snel laat bijsturen waar nodig. 

Regelmatig onderhoud is een vereiste

Een oudere cv-ketel kan ook een grote kostenpost zijn, waardoor het tevens aan te raden is om deze te vervangen of een goede onderhoudsbeurt te geven, zodat een monteur de cv-ketel energiezuinig kan afstellen en schoonmaken. De combinatie van een slimme thermostaat die alleen een cv-ketel aanstuurt wanneer nodig, en een goed onderhouden cv-ketel, resulteert in een lager energieverbruik en een lagere energierekening.

Investeren in zonnepanelen

Je kunt als ondernemer ook kiezen om te investeren in zonnepanelen. Dit maakt niet alleen verschil op je eigen energierekening, maar je kunt de energie die je niet gebruikt ook terugleveren aan het stroomnetwerk en daar een vergoeding voor krijgen. Dit betekent dat je mogelijk je eigen energierekening verlaagt en tevens maandelijks een vergoeding ontvangt voor je investering. Dat is slim voordeel behalen! 

Mogelijk 15 jaar gratis energie

Dat gezegd hebbende, zonnepanelen hebben ook een nadeel: de kostenpost. Zonnepanelen vereisen een grote investering van werkkapitaal, die ongeveer 10 jaar duurt voor je de investering hebt terugverdient. Echter, zonnepanelen gaan gemiddeld 25 jaar mee, dus effectief kun je er 15 jaar ‘gratis’ energie mee ontvangen. Dit maakt het een zeer interessante investering voor de lange termijn, maar tevens een financiële uitdaging op korte termijn. Plus, als je meer dan 3 zonnepanelen gebruikt, zul je waarschijnlijk je meterkast moeten aanpassen om dit stroomgebruik te faciliteren, wat wederom extra kosten met zich meebrengt....

Subsidies voor zonnepanelen

Gelukkig zijn er vanuit de overheid een aantal regelingen en subsidies beschikbaar om investeringen in zonnepanelen aantrekkelijker te maken, waardoor de fiscale voordelen je mogelijk wel in staat stellen om de switch naar zonne-energie te maken. Daarnaast kun je ook zonnepanelen financieren door gebruik te maken van een zakelijke lening voor de verduurzaming van je onderneming. 

Meer informatie over de beschikbare subsidies vind je in de laatste alinea van deze blog.

Hoe financier je jouw duurzame investeringen? 

Zonnepanelen, een nieuwe cv-ketel, het vervangen van je verlichting: voor een energiebesparende bedrijfsvoering moet je meestal eerst investeren. Hoe doe je dit als je momenteel niet over het werkkapitaal beschikt om dit te doen? Je kunt hiervoor gebruik maken van een zakelijke lening en komt mogelijk ook in aanmerking voor subsidies van de overheid:

Gebruik een zakelijke lening om te investeren in energiezuinige oplossingen

Wist je dat je een zakelijke lening van Qeld ook kunt gebruiken voor de verduurzaming van jouw bedrijf? Van investeren in zonnepanelen tot een nieuwe cv-ketel: deze duurzame investeringen in jouw toekomst vallen ook onder bedrijfsmiddelen - en zijn essentieel om op lange termijn jouw energierekening naar beneden te krijgen, waardoor je minder omzet hoeft in te leveren op maandelijkse basis.

Geen bindende looptijd

Onze bedrijfsleningen hebben bindende looptijd, wat betekent dat je op ieder moment volledig boetevrij kunt aflossen. Ideaal voor als je nu wilt investeren en via een subsidieregeling het geld over enkele maanden kunt terugkrijgen. 

Aanvragen is altijd 100% vrijblijvend en gratis

Het aanvragen van een offerte voor een zakelijke lening is bij Qeld altijd gratis en 100% vrijblijvend, je zit dus nergens aan vast. Zodra we jouw aanvraag voor een zakelijke lening ontvangen, gaat ons team aan de slag met een kostenberekening, zodat we spoedig bij je kunnen terugkomen met een mogelijk aanbod. Ga je akkoord met onze vrijblijvende offerte? Dan maken we het geld nog dezelfde werkdag naar je over, zodat jij al binnen 24 uur het geld op je bankrekening kunt hebben staan. Zakelijke lenen zonder gedoe: dat is waar Qeld voor staat. 

Gebruik subsidies en behaal fiscaal voordeel

Er zijn meerdere subsidies beschikbaar om je te helpen te investeren in isolatie, zonnepanelen en meer oplossingen ter verlaging van jouw energieverbruik. Zo kun je via de Kleinschaligheidsinvesteringsftrek (KIA) fiscaal voordeel behalen op duurzame investeringen vanaf € 2401. 

Een alternatief is de Energie-investeringsaftrek (EIA), welke je de mogelijkheid geeft om 45% van jouw investering in mindering te brengen op je fiscale winst. Deze aftrek kan gebruikt worden voor grote en kleine investeringen om je pand te isoleren, inclusief een upgrade naar H++ glas en/of led-verlichting.

Mkb’ers kunnen ook in aanmerking komen voor de Subsidieregeling Verduurzaming MKB (SVM). Met deze subsidie kun je een gespecialiseerde adviseur inhuren voor energieadvies op maat. Het energieadvies geeft je inzicht in hoe je jouw onderneming en/of wagenpark verder kunt verduurzamen. Daarnaast geeft de SVM-subsidie ondersteuning bij het uitvoeren van één of meer maatregelen uit dat advies. 

Huur jij je bedrijfslocatie?

Dan kan de verhuurder van jouw pand allicht subsidie ontvangen voor de verduurzaming via de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) regeling. Attendeer je verhuurder op deze optie! 

Je kunt een volledig overzicht van de beschikbare subsidies voor energiebesparing vinden op de website van de Rijksoverheid. Klik hier om deze pagina in een nieuw tabblad te openen.

We hopen dat onze tips je helpen om te besparen op jouw energierekening en te investeren in een kostenefficiënte toekomst van jouw bedrijf!

Heb je vragen over het gebruik van een zakelijke lening om je duurzame investering te financieren? Twijfel dan niet om contact met het Qeld-team op te nemen, zodat we jouw leenmogelijkheden en ambities kunnen bespreken!  Wij zijn bereikbaar op werkdagen tussen 08.00 en 17.00 uur via telefoonnummer 020 - 808 60 84 of per mail naar support@qeld.com.

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil
mTagManagerNlNl