Zo gebruik jij muziek in je onderneming

13/4/2022
5
minuten

Annabelle Stijvers

Team Qeld
Qred AB

Bij het inrichten van een bedrijf denken veel ondernemers aan het decoreren van de ruimte, zoals het gebruik van kleur en de meubels, maar heb je ook al eens aan muziek gedacht om sfeer te creëren?

Muziek is een van de grootste sfeermakers! Het kan een ruimte volledig tot leven brengen en een grote bijdrage leveren aan het visitekaartje dat jij aan je klanten meegeeft. Verschillende onderzoeken, waaronder dit artikel in Marketing letters, hebben aangetoond dat het spelen van muziek met een bepaald tempo, volume en genre zelfs gedrag en besluitvorming kan beïnvloeden. Zo bleek bijvoorbeeld dat muziek met een langzamer tempo klanten aanmoedigt om te blijven hangen en meer geld uit te geven. Omgekeerd leidde snelle muziek tot een sneller vertrek. Met de juiste keuze in muziek kan jouw bedrijf dus mogelijk winstgevender worden! Hoe? Qeld zet 4 tips voor muziekgebruik op een rij:

Hoe kun jij als ondernemer muziek gebruiken?

1. Uitstraling en sfeer

Klanten willen dat de muziek in je onderneming past bij de uitstraling en sfeer van het bedrijf, aldus onderzoek van Leicester University. Om de sfeer met muziek aan te vullen, kun je denken over welke uitstraling jouw bedrijf heeft, zoals de branche, de omgeving, de stijl en welke muziek je daarbij zou kunnen verwachten...

Denk bijvoorbeeld aan schoonheidsspecialisten. Zij willen over het algemeen een kalme ruimte creëren, waar de klant echt tot rust kan komen. Zachte muziek met een laag tempo vult de sfeer dan mooi aan en nodigt klanten uit om de drukte van hun dag bij de deur achter te laten.

Let bij het uitzoeken van muziek ook op eventuele mismatches; heavy metal in een juwelierszaak kan een mismatch zijn, omdat een reguliere juwelier graag luxe uitstraalt. Heavy metal zou wellicht wel passen bij een tattooshop, waar klanten een ruigere sfeer verwachten. 

Je kunt de muziek ook afwisselen!

Verder kun je ook nadenken over wat de functie van de muziek is. De sfeer die je wilt creëren kan namelijk gedurende de dag verschillen. Sommige koffiezaken draaien in de ochtend klassieke muziek om klanten te helpen focussen en in de middag popmuziek voor de gezelligheid.

Muziek kan ook helpen bij het bepalen van de sfeer in een ruimte of een stilte op een prettige manier opvullen. Een wachtruimte bij een advocatenkantoor heeft een andere sfeer dan een wachtruimte bij een automonteur of een wachtruimte bij de tandarts. Zo zijn er veel meer voorbeelden! Denk daarom goed na wat zou je willen uitstralen en welke beleving bij jouw bedrijf past. Door muziek te spelen die andere elementen van je onderneming versterkt, versterk je ook de klantbeleving en kun je bezoekers verleiden om meer geld uit te geven in jouw zaak.

2. Eigenheid

Muziek is ook een middel om eigenheid te geven aan je onderneming. Wees daarom niet bang om creatief te zijn. Door muziek te kiezen die jij mooi vindt en bij je zaak vindt passen, neem je jouw passie en beleving mee de bedrijfsvloer op. Daarmee geef je jouw bedrijf een unieke ervaring! Klanten zijn dan ook eerder geneigd je te onthouden en je zaak opnieuw bezoeken. 

3. Kwaliteit

De geluidskwaliteit is een belangrijk onderdeel bij het gebruiken van muziek in je onderneming. Bij een slechte geluidskwaliteit kan de muziek snel als vervelend worden ervaren en ervoor zorgen dat klanten sneller vertrekken. Daarom is het handig om te investeren in een goede geluidsinstallatie die zorgt dat iedereen altijd van de muziek kan blijven genieten. Binnen geluidsinstallaties zijn er oneindig veel mogelijkheden en soorten. Gelukkig zijn er online veel sites die je helpen om de juiste installatie te vinden voor jouw onderneming!

Zo heeft Mediamarkt een adviespagina die je kan helpen in de zoektocht naar de juiste installatie en ook Coolblue wil je helpen bij deze beslissing. Door te kiezen voor een kwalitatieve geluidsinstallatie wordt de ervaring van muziek beter en is de kans groter dat klanten langer blijven hangen. Van een goede geluidskwaliteit, krijg je nooit spijt!

4. Keuze

Vind je het moeilijk om muziek uit te zoeken en de juiste keuze te maken? Veel muziekservices begrijpen dat muziek uitkiezen soms moeilijk is, daarom schieten ze je graag te hulp. Zo kun in de app Spotify verschillende afspeellijsten vinden voor verschillende ‘stemmingen’ om je bedrijf precies de beleving te geven die jij wilt en kun je deze ook makkelijk afwisselen als je een andere sfeer wilt creëren.

Check bijvoorbeeld de afspeellijst ‘t Koffiehuis voor een rustige sfeer of Feel good dinner voor vrolijke upbeat muziek.

Let op: zorg wel dat de muzieklicenties in orde zijn!

De MKB Servicedesk schrijft hierover het volgende: ‘Als je muziek draait in je onderneming, moet je ervoor betalen. Of je nu een eenmanszaak hebt, of dertig mensen in je pand hebt zitten.’ Er zijn diverse soorten licenties. Welke jij nodig hebt, hangt af van het type bedrijfsruimte of de vorm van muziekgebruik. Zo betaal je voor een winkelruimte meer dan een kleine kantoorruimte, omdat meer verschillende mensen de muziek horen. 

Meer informatie over licenties en muziekgebruik vind je via dit handige overzicht van de MKB Servicedesk. 

Investeer in klantbeleving met een zakelijke lening van Qeld 

Ben jij geïnspireerd om te investeren in een goed muzieksysteem of muzieklicenties om de klantbeleving in jouw onderneming nog beter te maken? Qeld helpt! Je kunt onze kortlopende zakelijke lening gebruiken voor alle zakelijke doeleinden, inclusief het verbeteren van die belangrijke klantervaring.

Een zakelijke lening van Qeld heeft geen opstartkosten of bindende looptijd, je kunt dus op iedere moment aflossen zonder boetes of rentecompensatie. Daarnaast maken we, bij goedkeuring, de lening nog dezelfde werkdag naar je over. Klinkt dat jou als muziek in de oren? Vraag dan vandaag een gratis offerte aan voor jouw zakelijke lening en ontdek 100% vrijblijvend wat jouw leenmogelijkheden zijn! 

Voor bestaande klanten van Qeld 

Al bestaande klant bij Qeld? Ook dan helpen wij je graag met het verbeteren van klantbeleving via muziek, inrichting en meer. Je kunt altijd, na 3 betalingen op je lening, vrijblijvend een offerte voor een verhoging aanvragen. Wij betalen dit extra bedrijfskrediet bij goedkeuring ook binnen 24 uur uit, zodat jij snel kunt investeren in jouw onderneming.

Het aanvragen van een offerte voor een verhoging van je zakelijke lening is altijd vrijblijvend, je zit nergens aan vast. Nieuwsgierig naar hoeveel je kunt bijlenen? Dien dan nu jouw aanvraag in via ons Mijn Pagina-klantenportaal - en we komen spoedig met een reactie. 

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil
mTagManagerNlNl